ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΩΝ ΛΥΓΜΩΝ
    του Πέτρου Κυρίμη
από τη «Θεάτρου Ανάβασις»
    με την Μαρία Καραβία

στις 11 Δεκεμβρίου 2013, ώρα 20:00
          στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ
της Νομαρχιακής Ενότητας Δράμας

 Διοργάνωση
ΠΑΜΘ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΔΡΑΜΑΣ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΑΜΘ
Σε συνεργασία με:
Μέριμνα Ποντίων Κυριών Δράμας, Σοροπτιμιστικός Όμιλος, Ένωση Κυριών Δράμας, Λύκειο Ελληνίδων Δράμας, Σώμα Ελληνικού Οδηγισμού.

Με εκδηλώσεις σε όλον τον κόσμο κύλησε ο Νοέμβριος, με αποκορύφωμα την 25 Νοεμβρίου, που καθιερώθηκε σαν  Παγκόσμια Ημέρα Ενάντια στη Βία Κατά των Γυναικών. Ένα παγκόσμιο θέμα από την δημιουργία του κόσμου μέχρι σήμερα που απασχολεί εκατομμύρια ανθρώπους, γίνεται η αφορμή, με πρωτοβουλία και στήριξη της Περιφερειακής Επιτροπής για την Ισότητα ΑΜΘ, να παρουσιαστεί αυτή η θεατρική παράσταση  στη Δράμα με το έργο, ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΩΝ ΛΥΓΜΩΝ, βασισμένο στο βιβλίο του Πέτρου Κυρίμη, ΚΥΡΙΕ ΤΩΝ ΛΥΓΜΩΝ.

Είναι μια παραγωγή της ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ, σε δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία της ίδιας της πρωταγωνίστριας, της Μαρίας Καραβία.
Παρουσιάστηκε σε πανελλήνια πρεμιέρα τον περασμένο Ιούνιο, με την παρουσία του συγγραφέα που ήρθε για τον λόγο αυτό από τη Γερμανία,  στο Δημοτικό Θέατρο  της Καβάλας ΑΝΤΙΓΟΝΗ ΒΑΛΑΚΟΥ, ξάφνιασε δε και ενθουσίασε το κοινό που την παρακολούθησε.
Η δράση του έργου  ξεκινά από τον τελευταίο χρόνο της γερμανικής κατοχής, όταν
οι σύμμαχοι βομβαρδίζουν το λιμάνι του Πειραιά και καράβια με τα αμπάρια γεμάτα δυναμίτη ανατινάζονται στον αέρα. Φωτιά και καπνοί γεμίζουν τους δρόμους στο λιμάνι… Σε κάποιο στενό, μια γυναίκα γεννάει κατάμονη στη μέση του δρόμου, κάτω από βροχή σίδερα και λαμαρίνες…
Ένα έργο, γεμάτο ένταση, πάθος και βαθιά συναισθήματα, που αγγίζει βαθιά όχι μόνο το γυναικείο αλλά με έκπληξη και το ανδρικό κοινό.
Μια κραυγή ενάντια στο άδικο, για τις γυναίκες που επέζησαν από τη γερμανική κατοχή, όπως η ηρωίδα του έργου που μετά από έναν πόλεμο, μονάχη, αγωνίζεται και κυνηγά το όνειρο της επιβίωσης, γι αυτήν και το παιδί της, σε μία Ελλάδα που παλεύει και η ίδια να σταθεί στα πόδια της. Οι άνθρωποι μέσα από την αγριότητα της εποχής εκείνης, διαμορφώνουν χαραχτήρες, η Βία καιροφυλακτεί
και τα θύματα γίνονται θύτες και οι θύτες θύματα.
Ένα έργο, όπου το παρελθόν, το παρόν και το μέλλον συναντώνται και εναλλάσσονται εξακολουθητικά, χορεύοντας έναν τρελό χορό στο μυαλό της ηρωίδας  χωρίς έλεγχο, χωρίς λογική μα με απόλυτη ακρίβεια και αλήθεια.
Ένα έργο όπου  το θέατρο δεν είναι Τέχνη μόνο, αλλά αναδρομή και καταγραφή γεγονότων κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες όπως συνθήκες πολέμου, και κοινωνικές καταστάσεις.

Πρωταγωνιστούν
Μαρία Καραβία, Βάσω Ζήσου, Βασίλης Λειβαδίτης, Εύη Κορώνη, Δημήτρης Χατζόπουλος, Ελένη Παπαζήση.
Επιμέλεια σκηνικά: Νένα Ποταμίδου. Επιμέλεια κοστουμιών: Σταυρούλα Γκουλούση. Επιμέλεια μουσικής/τσέλο: Βάσω Ζήσου. Κομμώσεις-Μακιγιάζ: Jean Pierre. Σχεδιασμός φώτων: Σαράντης Μιντζιρίκης. Φωτογραφίες: Μάκης Μακρής, Μυρτώ Κωνσταντινίδου.
Παραγωγή: ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ (Πολιτιστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία, η οποία έχει την Έδρα της στην Καβάλα (Λεωνάτου 8). Εκτός από τις θεατρικές παραγωγές, διαθέτει δικό της Πολιτιστικό Κέντρο και Θεατρικό καλλιτεχνικό Εργαστήρι για παιδιά, ενήλικες και άτομα με ειδικές δεξιότητες.

Το έργο είναι ακατάλληλο για ηλικίες κάτω των 14 ετών
Η είσοδος είναι ελεύθερη.