«Η Άννα που περπατά στα σύννεφα..!»

του Μάκη Αντωνόπουλου:

Με την Μαρία Καραβία

Σκηνοθεσία /θεατρική επεξεργασία : Μαρία Καραβία

Σκηνικά : Γιώργος Χιώτης

Μουσική: Μιχάλη Χριστοδουλίδη, Dafer Joussef

Θα φιλοξενηθεί για δύο παραστάσεις στη σκηνή του Σ.Φ.Γ.Τ. στην Καβάλα (Κύπρου 16)

Το Σάββατο 10 και Κυριακή 11 Φεβρουαρίου, 2018, ώρα 19:30

Γενική Είσοδος: 8 Ευρώ

 

 

Τα καλά, αξιόλογα και διαχρονικά έργα δεν έχουν ημερομηνία λήξης, και με την πάντα επίκαιρη και παγκόσμια θεματολογία τους, συχνά περνάνε στην κατηγορία των κλασικών.

Έτσι και με την « Άννα που περπατά στα σύννεφα!» του Μάκη Αντωνόπουλου, σκηνοθετημένη και ερμηνευμένη από την Μαρία Καραβία, κριτικοί στην Γερμανία και την Ελλάδα, έγραψαν:

Κατά τη διάρκεια του ήχου των κυμάτων της παράστασης, στα λόγια της ηρωίδας, - Οι μέρες των ανθρώπων είναι όπως τα κύματα, έρχονται, σε αγγίζουν μια στιγμή και μετά χάνονται-, νόμιζε κανείς πως άκουγε Γκαίτε: Ο γερμανός ποιητής όμως το είδε εντελώς διαφορετικά στο δικό του πασίγνωστο έργο Meeresversen(θαλασσινοί στοίχοι), -την αλυσίδα των γενεών στα μάτια είχε, ίδια σαν κύματα που συνεχώς έρχονται και φεύγουν-. Ακριβώς έτσι έρχεται κάποιος που αγνοείται, κι όμως λείπει. Ένας γυρισμός όπου συναντάται, η απέραντη άγνοια και ο πόνος.

Ή την παρομοίωσαν με την « Μάννα Κουράγιο» του Μπρεχτ, που μέχρι το τέλος της ζωής της, αγωνίζεται για τα παιδιά της.

Το ίδιο και η κύπρια Άννα, μάννα ενός αγνοουμένου που ζει επάνω στην διαχωριστική γραμμή, αφού για χρόνια με λαχτάρα περίμενε την επιστροφή του γιου της, κοντά στο τέλος της ζωής της αποφασίζει να αναζητήσει η ίδια τον αγνοούμενο γιο της στα βάθη της Τουρκίας.

Μια ιστορία που καθρεφτίζει και την σημερινή πραγματικότητα, με τους χιλιάδες νέους, πρόσφυγες αυτοί λόγω πολέμου, να αγνοούνται.

Ένα δυνατό έργο με έντονο το αντιπολεμικό του μήνυμα, που δείχνει πως τα ανθρώπινα συναισθήματα δεν έχουν πατρίδα. Και όπως στον πόλεμο τραυματίζονται και φτάνουν μέχρι το τελευταίο μικρό καταφύγιο, έτσι τραυματίζονται το ίδιο, χωρίς βόμβες όμως και στρατιωτική δράση, αλλά από το προσωπικό πεπρωμένο μιας μητέρας, εντυπωσιακά ερμηνευμένα.

Η συγκίνηση, η ανθρωπιά, η αγάπη και ελπίδα για τη ζωή, πλημμυρίζουν την παράσταση, φτάνουν στις καρδιές των θεατών και παραμένουν εκεί, σαν ένας μικρός θησαυρός. Για την σίγουρη εξασφάλιση εισιτηρίων λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων, κρατήσεις γίνονται στο τηλέφωνο: 6976879029 και email: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε..

anna poster 2