ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Θεατρική παράσταση και Εικαστική Έκθεση

σε συνεργασία της «Θεάτρου Ανάβασις» με το Σύλλογο Εικαστικών Τεχνών και Καλλιτεχνών Καβάλας “artattack”

το Σαββάτο 18, και Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2014, ώρα 20:30,

στο ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ, του Διοικητηρίου Καβάλας, με θέμα Ενάντια στη Βία κατά των Γυναικών.

Με επανάληψη της θεατρικής παράστασης με το έργο : ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΩΝ ΛΥΓΜΩΝ, ξεκινά το 2014 η Μαρία Καραβία. Αυτή τη φορά σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εικαστικών Τεχνών και Καλλιτεχνών Καβάλας“artattack” τα Μέλη του οποίου στο φουαγιέ του θεάτρου τις δύο μέρες των παραστάσεων θα παρουσιάσουν εικαστικά έργα με θέμα τη Βία κατά των Γυναικών.

Το έργο βασίζεται στο βιβλίο του Πέτρου Κυρίμη, ΚΥΡΙΕ ΤΩΝ ΛΥΓΜΩΝ, και τη δραματουργική επεξεργασία και σκηνοθεσία ανέλαβε η Μαρία Καραβία, η οποία και πρωταγωνιστεί. Συμμετέχουν οι: Βάσω Ζήσου, Βασίλης Λειβαδίτης, Εύη Κορώνη, Δημήτρης Χατζόπουλος και η Αναστασία Καλεάδου. Επιμέλεια σκηνικά: Νένα Ποταμίδου. Επιμέλεια κοστουμιών: Σταυρούλα Γκουλούση. Επιμέλεια μουσικής/τσέλο: Βάσω Ζήσου. Σχεδιασμός φώτων: Σαράντης Μιντζιρίκης. Φωτογραφίες: Μάκης Μακρής, Μυρτώ Κωνσταντινίδου.

Η πανελλήνια πρεμιέρα του έργου, έγινε τον περασμένο Ιούνιο στο Θέατρο Αντιγόνη Βαλάκου, με την παρουσία του συγγραφέα και τον περασμένο Δεκέμβριο παρουσιάστηκε στη Δράμα σε συνεργασία με την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, την Περιφερειακή Ισότητα Α.Μ.Θ. και τους Γυναικείους Συλλόγους Δράμας. Και στις δύο πόλεις το κοινό που παρακολούθησε την παράσταση βγήκε από το θέατρο συγκλονισμένο από τη θεματολογία και την απόδοση των ρόλων του έργου.

Μετά την παράσταση στη Δράμα, η Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Γεωργία Νικολάου έγραψε σε επιστολή που έστειλε στην κ. Μαρία Καραβία.

Αγαπητή κ. Καραβία

- Η Τέχνη έχει το προνόμιο να διαισθάνεται, καταγράφει, αναδεικνύει και καταγγέλλει, με μοναδικό τρόπο, κοινωνικά φαινόμενα που αφορούν στη ζωή και στις σχέσεις των ανθρώπων. Η βία και η κακοποίηση των γυναικών κάθε ηλικίας, τάξης, μόρφωσης και εισοδήματος αποτελεί ένα τέτοιο φαινόμενο που έχει διαχρονική και παγκόσμια διάσταση. Είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε στη Δράμα την εκπληκτική παράσταση « ΟΙ ΑΓΓΕΛΟΙ ΤΩΝ ΛΥΓΜΩΝ», της «Θεάτρου Ανάβασις» που αναφέρεται στο φαινόμενο της βίας κατά των γυναικών και το εντάσσει σε μια εποχή βίας και πολέμου όπως αυτή της γερμανικής κατοχής.

Παρακολουθήσαμε την ιστορία μιας γυναίκας, η οποία αφηγήθηκε, σε παρελθόντα και παρόντα χρόνο, τα γεγονότα που σημάδευσαν τη ζωή της και τις ζωές των ανθρώπων γύρω της. Με πάθος και αλήθεια, με εξαιρετική σκηνοθετική επιμέλεια και ερμηνεία των ηθοποιών, τολμήσατε να προσεγγίσετε ένα ζήτημα από αυτά που επιμελώς αγνοούμε. Κάθε ενέργεια για την ανάδειξη του φαινομένου, την περιγραφή των διαστάσεών του, την καταγραφή των επιπτώσεων που έχει η βία στη ζωή των θυμάτων, συμβάλλει στην αναγνώρισή του, στο σπάσιμο της συνομωσίας της σιωπής, στην αποενοχοποίηση όσων υφίστανται βία.

   Σας ευχαριστούμε για το άρτιο καλλιτεχνικό θέαμα και το συγκλονισμό της ψυχής που μόνο η Τέχνη μπορεί να επιτύχει, μιλώντας στο συναίσθημα, προσομοιώνοντας το βίωμα, συμπληρώνοντας την προσέγγιση του θέματος της βίας κατά των γυναικών.

Εκ μέρους της Περιφερειακής Επιτροπής Ισότητας Α.Μ.Θ. και της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας, σας ευχαριστούμε για τη συμμετοχή σας στις δράσεις που αναπτύξαμε με αφορμή την 25η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα για την εξάλειψη της Βίας κατά των Γυναικών.

Ευχόμαστε να συνεχίσετε το δημιουργικό σας έργο και ευελπιστούμε σε μελλοντική συνεργασία.

Με τιμή

Η Αναπληρώτρια Πρόεδρος της ΠΕΠΙΣ

Αντιπεριφερειάρχης Έβρου

Γεωργία Νικολάου-Μαυρανεζούλη

Πληροφορίες/κρατήσεις: Τηλ. 69768790296976879029 email:Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.     

Είσοδος: 10,- Ευρώ και 5,- Ευρώ, για ανέργους και φοιτητές.

Το έργο είναι ακατάλληλο για ανηλίκους μέχρι 14 ετών.

Επόμενες παραστάσεις θα δοθούν στην Ελευθερούπολη στις 2 Φεβρουαρίου, και στη Χρυσούπολη με τη συνεργασία του Συλλόγου Μικρασιατών Νέστου «Αγία Φωτεινή»,

στις 9 Φεβρουαρίου.