ΜΑΡΙΑ ΚΑΡΑΒΙΑ

photo bioΗθοποιός-σκηνοθέτις. Πρόεδρος του Ελληνικού Θεάτρου Βούπερταλ, Γερμανίας και της ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ, στην Καβάλα.


Γεννήθηκε στην Καβάλα. Φοίτησε στο Οικονομικό Λύκειο Καβάλας.


ΠΤΥΧΙΑ

α. Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων στην Αθήνα, με εμπειρία 2 χρόνια στο Ξενοδοχείο Χίλτον.

β. Σχολή Θεάτρου του Γιώργου Θεοδοσιάδη στην Αθήνα. Παρουσιάστηκε σε κεντρικά θέατρα της Αθήνας, την τηλεόραση, και την κρατική ραδιοφωνία.


Τέλος του 1989, εγκαταστάθηκε στο Βούπερταλ της Γερμανίας και το 1990 ίδρυσε το Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ, το οποίο και διευθύνει  επί 20 χρόνια, ανεβάζοντας σε δύο γλώσσες (ελληνικά-γερμανικά), ως επί το πλείστον έργα αρχαίου δράματος (Ηλέκτρα, Μήδεια, Αντιγόνη, Λυσιστράτη, κλπ.), λογοτεχνικές μουσικές παραστάσεις  με θεατροποιημένη ποίηση ελλήνων ποιητών, αλλά και ξένο ρεπερτόριο (ΓΕΡΜΑ, του Φ. Γκαρθία Λόρκα). Από το 1990-2010, θεατρική και πολιτιστική δραστηριότητα ανέπτυξε κυρίως στη Γερμανία, και κατά καιρούς στο  Βέλγιο, Ολλανδία, Ελβετία, Ελλάδα και Κύπρο.
Συμμετείχε σε επιτροπές για πολιτιστικά θέματα αλλοδαπών στο Βούπερταλ.
Υπήρξε Μέλος της Παγκόσμιας 11μελούς Συντονιστικής Επιτροπής του Δικτύου Πολιτισμού του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε).

 

Το 2001, ιδρύει στην Καβάλα και από τότε παράλληλα διευθύνει  τη ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ, Πολιτιστική Μη Κερδοσκοπική και Μ.Κ.Ο.  Το 2005 συντόνισε και διηύθυνε αναπτυξιακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα (επαγγελματική κατάρτιση μέσω της Μουσικής Παιδείας) του Υπουργείου Εξωτερικών, που ανέλαβε να υλοποιήσει η ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ στον Λίβανο, σε συνεργασία με τα Μουσικά Τμήματα του Ιονίου Πανεπιστημίου, του Πανεπιστημίου Κασλίκ στη Βηρυτό, και το Κρατικό  Ωδείο του Λιβάνου.

 

Το 2007,  μεταφέρει τις κυρίως δραστηριότητές της στην Καβάλα,
και σε συμπαραγωγή με τη ΘΕΑΤΡΟΥ ΑΝΑΒΑΣΙΣ και το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΒΟΥΠΕΡΤΑΛ, παρουσιάσανε (2007 -2010)  στην Καβάλα, Φίλιπποι, Θάσο, Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Δράμα, Ξάνθη, Αλεξανδρούπολη, Κιλκίς, Σέρρες, Διδυμότειχο, κλπ., δύο παραστάσεις.
1.« Η Άννα που περπατά στα σύννεφα..!» του Μάκη Αντωνόπουλου.
Ένα θεατρικό έργο, φόρος τιμής στις μητέρες των αγνοούμενων της Κύπρου.
2. «Παράθυρο στον κόσμο της ποίησης και της μουσικής».
Σκηνική παρουσίαση έργων των ποιητών:
Κ. Καβάφη, Γ. Ρίτσου, Γ. Σεφέρη και Οδ. Ελύτη.
Και οι δύο παραστάσεις παρουσιαστήκανε σε πολλές πόλεις της Γερμανίας και τελευταία στο Έσσεν- Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης το 2010.
Με έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, τις παραστάσεις παρακολούθησαν μαθητές Π/θμιας και Δ/θμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα και των ελληνικών σχολείων της Γερμανίας.
Το ρεπερτόριο των έργων που επιλέγει να παρουσιάζει, έχει πάντα στόχο
τη θεατρική και πολιτιστική εκπαίδευση και  παιδεία.

Το 2011, ιδρύει το Θεατρικό καλλιτεχνικό Εργαστήρι και Πολιτιστικό Κέντρο της Θεάτρου Ανάβασις, το οποίο στεγάζει στη Λεωνάτου 8, στην Καβάλα, και στο οποίο λειτουργούν τμήματα, παιδικά, εφηβικά, ενηλίκων, ατόμων με ειδικές δεξιότητες και τμήμα χαλαρωτικών ασκήσεων(πιλάτες) για κυρίες.