Ευχητήριες επιστολές στην Μαρία Καραβία, για το Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ.

Αγαπητή κυρία Καραβία

Με την  ευκαιρία της ειδικής εορταστικής έκδοσης του Ελληνικού Θεάτρου Βούπερταλ, που συμπλήρωσε ήδη δώδεκα ευδόκιμα χρόνια λειτουργίας και πολιτιστικής παρέμβασης στη Γερμανία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιθυμώ από καρδιάς να εκφράσω την ιδιαίτερη χαρά μου για το σημαντικό ποιοτικό έργο που επιτελείται όλα αυτά τα χρόνια από τους ακούραστους συντελεστές του.
Τα μέλη του Ελληνικού Θεάτρου Βούπερταλ, με την ακούραστη και δυναμική παρουσία της πολυτάλαντης αλλά και σεμνής ιδρύτριάς του, Μαρίας Καραβία, μέσα από πολλαπλές δημιουργικές δραστηριότητες-όπως είναι η διοργάνωση θεατρικών σεμιναρίων και σεμιναρίων τέχνης για μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, σε συνεργασία με παιδιά άλλων εθνικοτήτων, η συνεργασία με Κεντρικές Βιβλιοθήκες και η συμμετοχή σε διεθνείς πολιτιστικές εκδηλώσεις-προβάλλουν και συνδημιουργούν, στο πλαίσιο ενός αέναου πολυ-πολιτισμικού γίγνεσθαι όψεις, μορφές και εκφράσεις του ελληνικού πολιτισμού, που αναδεικνύουν την οικουμενικότητά του και την στερεή συμβολή του στην οικοδόμηση της Ευρώπης του 21ου αιώνα.
    
Εύχομαι –και πιστεύω-ότι το Ελληνικό Θέατρο του Βούπερταλ θα συνεχίσει, με τις πολυποίκιλες ποιοτικές παρεμβάσεις του να υπηρετεί και στο μέλλον, με την ίδια επιτυχία, τους στόχους του και να προωθεί τις πολιτιστικές αξίες του Ελληνισμού.

Γρηγόρης Νιώτης
Υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού

 

 

Με μεγάλη χαρά χαιρετίζω την εορταστική έκδοση του  Ελληνικού Θεάτρου Βούπερταλ με την ευκαιρία της συμπλήρωσης δώδεκα χρόνων προσφοράς του στα θεατρικά και πολιτιστικά δρώμενα του Απόδημου Ελληνισμού. Ο πολυκεντρικός Οικουμενικός Ελληνισμός των 17.000.000 ατόμων σε περισσότερες από 140 χώρες-πατρίδες του κόσμου, αποδέκτης αλλά και δημιουργός πολιτισμού, βρίσκει όλα αυτά τα χρόνια στη Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού ένα θερμό υποστηριχτή των πολιτιστικών του αναγκών και της πολιτιστικής του δημιουργίας. Υπηρεσίες του ελληνικού κράτους αλλά και άτομα που παρακολουθούν από κοντά όλα αυτά τα χρόνια τα θεατρικά δρώμενα των αποδήμων, γνωρίζουν καλά τη θεατρική και γενικά την πολιτιστική δράση του «Ελληνικού Θεάτρου Βούπερταλ» της Γερμανίας. Η εξοικείωση του Ελληνισμού και του ευρύτερου κοινού της Γερμανίας με τα έργα των Σοφοκλή, Ευριπίδη, Αριστοφάνη, Λόρκα, Καβάφη, Ρίτσου, Ελύτη και άλλων, χάρη στη συστηματική δουλειά των ανθρώπων του «Ελληνικού Θεάτρου Βούπερταλ», αξίζει να αναγνωριστεί, να επιδοκιμαστεί και να υποστηριχτεί.

Καλωσορίζω την έκδοση αυτού του αναμνηστικού λευκώματος για τα δωδεκάχρονα της δράσης του «Ελληνικού Θεάτρου Βούπερταλ» και εύχομαι ό,τι καλύτερο στις μελλοντικές του πρωτοβουλίες.

Δημήτρης Δόλλης
Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού

 

 

Βόννη, 18 Μαΐου 2005

Αγαπητή κ. Καραβία

Έλαβα την ευγενή πρόσκλησή σας για την εκλεκτή εκδήλωση που διοργανώνετε με αφορμή τη συμπλήρωση 15ετίας από την ίδρυση του Ελληνικού Θεάτρου Βούπερταλ και σας ευχαριστώ εκ μέσης καρδίας.
Αν και η αυτοπρόσωπη παρουσία μου είναι αδύνατη, χαίρω τουλάχιστον, διότι εκείνη την ημέρα μπορεί να εκπροσωπήσει ο Ιερατικώς Προϊστάμενος της Ενορίας σας Αιδεσιμολογιώτατος Πρεσβύτερος Ελευθέριος Αργυρόπουλος.
Επειδή γνωρίζω πολύ καλά ότι εσείς είστε η ψυχή, όπως σοφά συνηθίζουμε να λέμε οι Έλληνες, της ποιοτικής αυτής πολιτιστικής παρουσίας, η οποία ξεπερνά τα όρια της πόλεώς σας και απλώνεται σ’  όλη τη Γερμανία, θα ήθελα με την ευκαιρία αυτή να σας εκφράσω δίκαιο έπαινο και πηγαία ευχαριστία.  Η πολύτιμη προσφορά σας, πράγμα όχι αυτονόητο στις μέρες μας, τιμά όχι μόνο το πρόσωπό σας αλλά και όλο τον ελληνισμό της χώρας αυτής, που μας φιλοξενεί στην καρδιά της Ευρώπης.

Σας εύχομαι ολοψύχως ακμαιότητα δυνάμεων, πλούσιες εμπνεύσεις και όλα τα καλά του Θεού!

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ
ο Γερμανίας Αυγουστίνος

 

Με την προηγούμενη ιδιότητά μου του Πρέσβη της Κύπρου στη Γερμανία, είχα την ευκαιρία - και την τύχη - να παρακολουθήσω και να απολαύσω την πρεμιέρα του θεατρικού έργου
«Τραγουδώντας στο Αιγαίο», που δόθηκε με επιτυχία από το Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ το Δεκέμβριο του 1999. Το «Τραγουδώντας στο Αιγαίο» είναι μια πρωτότυπη και ευφάνταστη σύνθεση θεατρικών σκηνών που διαδέχονται η μία την άλλη σε μια ταιριαστή αλληλουχία. Παρά τις μεγάλες αποστάσεις του χρόνου και του χώρου που εκτυλίσσονται οι διάφορες σκηνές, δένουν αρμονικά μεταξύ τους όπως οι σπόνδυλοι μιας αρχαιοελληνικής κολώνας.
 Η περιγραφή \ υπότιτλος του έργου στο εξώφυλλο του προγράμματος σαν «ένα μουσικό-λυρικό ταξίδι στο Αιγαίο», αποδίδει τέλεια τη διάρθρωση και την ατμόσφαιρά του. Η σκηνοθέτις και πρωταγωνίστρια του έργου Μαρία Καραβία το περιγράφει - πολύ πετυχημένα και πάλι - σαν μια θαλασσινή περιήγηση από το Πήλιο μέχρι τη Ρόδο και από τη Σαμοθράκη μέχρι την Κύπρο, με γέλιο – χαρά – συγκίνηση - θύμισες. Δεν είναι όμως μια απλή περιήγηση ενός οποιοδήποτε ταξιδιώτη. Είναι το μακρύ κι ατέλειωτο ταξίδι της αιώνιας ελληνικής ψυχής μέσα στο χρόνο και στο χώρο. Που πλημμυρίζουν από τα πλούσια αισθήματά της, τα μεράκια, τις νοσταλγίες, τα ντέρτια, τις ελπίδες, τους καημούς και τους θρήνους της. Όπως ακούγονται ακόμα γοεροί από την ανατολική εσχατιά του θαλασσινού της λίκνου, όπου σφαδάζει από τον αβάστακτο πόνο, το λαβωμένο από τη μαχαιριά του Αττίλα κορμί της Κύπριας Αφροδίτης.
Αυτή την ελληνική ψυχή την πληθωρική και τη λεβέντικη προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή και να μεταλαμπαδεύσει μέσα στο Γερμανικό και τον ευρύτερο Ευρωπαϊκό χώρο το Ελληνικό Θέατρο του Βούπερταλ.
Θεόφιλος Β. Θεοφίλου
Πρέσβης της Κύπρου
    

 


Θα ήθελα να συγχαρώ το Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ για τα δώδεκα χρόνια προσφοράς του.
Από τη  „Μήδεια“  του Ευριπίδη μέχρι το „Αφιέρωμα“  στον Οδυσσέα Ελύτη, το Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ, η Μαρία  Καραβία και οι συνεργάτες της, όλοι οι συντελεστές του Θεάτρου, ένωσαν την παρουσία τους με την επιθυμία της  Ομογένειας να  „ βλέπει ένα δικό της Θέατρο“.
Περιοδεύοντας σε πολλές πόλεις της Γερμανίας, από το Βορά μέχρι το Νότο, αλλά και χώρες όπως το Βέλγιο και την Ολλανδία - μη ξεχνώντας ποτέ την Κύπρο στην οποία έδωσε την αυτονόητη έμφαση - το Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ, έκανε γνωστή την παρουσία του σ` ένα ευρύτατο κύκλο και έγραψε προσημείωση για το μέλλον.
Του οποίου το μέλλον θα ήθελα να ευχηθώ να είναι εποικοδομητικό και πλούσιο σε προσφορά όπως μέχρι τώρα είναι. Είμαι άλλωστε βέβαιος γι αυτό. Η συστηματική εργασία όλων των συντελεστών του Θεάτρου, η επικοινωνία του με όλο τον Ελληνισμό και η συνεργασία του με όλους τους φορείς της Ομογένειας, το επιβεβαιώνουν.
Κάρολος Γάδης
Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στο Ντίσελντορφ

 

 

Μόνο θάρρος να έχεις, Μαρία!

Κατά την διάρκεια των προετοιμασιών του προγράμματος Διαπολιτιστικές Συναντήσεις - Ελλάδα -, που διοργανώθηκε τον Μάιο του 1990 από την υπηρεσία πολιτισμού μαζί με το Λαϊκό Πανεπιστήμιο στο Βούπερταλ,  γνωρίσαμε την Μαρία Καραβία. Ένα έτος πιο μπροστά είχε έρθει στη Γερμανία και μας έκανε εδώ γνωστά τα φιλόδοξα σχέδιά της για την δημιουργία ενός Ελληνικού Θεάτρου στο Βούπερταλ.
Χάρις στις επαφές της με ανθρώπους του θεάτρου, Έλληνες που ζουν στη Γερμανία αλλά και με ερασιτέχνες ηθοποιούς από την εδώ Ελληνική κοινωνία και με μία οικονομική βοήθεια έναρξης από την Υπηρεσία Πολιτισμού της πόλης, πραγματοποιήθηκε ήδη στον ίδιο χρόνο η πρώτη παρουσίαση θεατρικού έργου. Παίχθηκε η τραγωδία „ΓΕΡΜΑ“, του ισπανού ποιητή Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα, στην Ελληνική γλώσσα. Στα επόμενα χρόνια ήταν στο πρόγραμμα οι μεγάλοι Έλληνες κλασικοί.  
Η Μαρία Καραβία δεν θέλει μόνο να φέρει κοντά στους Έλληνες, που ζουν εδώ, τον πολιτισμό τους. Πέρα απ’ αυτό, θέλει να αποταθεί σε μικτό κοινό και να συμβάλλει στην συνεννόηση μεταξύ των Ελλήνων και Γερμανών. Έτσι περιλαμβάνονται στο δίγλωσσο πρόγραμμα του Ελληνικού Θεάτρου εκτός των άλλων και λυρικά βράδια, αφιερωμένα στους Έλληνες ποιητές, συνοδευόμενα από Ελληνική μουσική. Ανάλογα, παίζουν στις περισσότερες παραστάσεις Έλληνες και Γερμανοί ηθοποιοί και μουσικοί.
Τόσο στις περιοδείες με το δικό της καλλιτεχνικό προσωπικό, όσο και όταν διοργανώνει στο Βούπερταλ εκδηλώσεις με καλεσμένους Έλληνες καλλιτέχνες και συγγραφείς, η Μαρία Καραβία είναι πάντα πειστική πρέσβειρα του Ελληνικού πολιτισμού. Το μόνο όραμά της που    πέτυχε με υπομονή και αποφασιστικότητα να προχωρήσει στο δύσκολο δρόμο μιας „ελεύθερης“ δημιουργικού θεάτρου Σκηνής και να παρουσιάζει πάντα ένα νέο κομμάτι θεατρικής Τέχνης, η οποία σημαίνει για αυτήν το σύμπαν.
Ευχόμαστε στην Μαρία Καραβία να συνεχίσει με δύναμη και θάρρος στο έργο της και στο Ελληνικό Θέατρο Βούπερταλ  κάθε επιτυχία στο μέλλον.

Charly Englert                        E. Dieter Franzel
Volkshochschule Wuppertal        Kulturamt Wuppertal